Defensie uitgekleed door jarenlange bezuiniging

‘Voorraden hebben we niet meer’ ‘We hebben een enorm tekort aan tankvliegtuigen om andere vliegtuigen in de lucht bij te tanken. Ook transportvliegtuigen hebben we niet veel.’ ‘We hadden vroeger de M270, een soort dubbele HIMAR, maar dan op rupsbanden.

Even terug naar het jaar 2018

Alle tanks moeten weg

 Defensie schrapt alle zestig tanks en de zeventien Cougar-transporthelikopters. Ook zullen negentien F-16-gevechtsvliegtuigen worden geschrapt, onder meer op de basis in Volkel.

Ook verdwijnt er een KDC-10-transportvliegtuig, vier mijnenjagers en een bevoorradingsschip. De eenheden die met de Leopardtanks werken, zullen al per 9 mei stoppen.

Gedwongen ontslagen

6000 mensen worden gedwongen ontslagen. Bij de marine moeten gedwongen 1000 mensen weg, evenals bij de luchtmacht. Bij de landmacht verdwijnen 3500 banen. Ook bij de staven in Den Haag zullen 1 op de 3 functies verdwijnen. Hier gaat het om zeker 400 functies.

Rutte

Nederland zal ook in de toekomst militaire missies ”in het hoogste geweldsspectrum” kunnen blijven uitvoeren. Premier Mark Rutte zei dat na de ministerraad in een toelichting op de bezuinigingen bij het ministerie van Defensie. Hij zei dat er wel duidelijke beperkingen zijn aan de duur van militaire missies.

Het kabinet kiest voor het snoeien bij defensie omdat overal bezuinigd moet worden, maar ook omdat er nu structureel te weinig geld is bij de krijgsmacht. F-16’s moeten bijvoorbeeld aan de grond blijven omdat onderdelen uit die toestellen nodig zijn om andere Nederlandse F-16’s te laten vliegen, aldus Rutte.

Volgens de premier blijven missies ”in de zwaarste categorie”, zoals de afgelopen jaren in Uruzgan, mogelijk, maar gedurende een kortere periode dan de afgelopen tijd het geval was.

Den Helder

Bij de marinebasis in Den Helder willen de meeste defensiemedewerkers geen commentaar geven op de aangekondigde bezuinigingen. Volgens de enkeling die wel wil reageren, is er momenteel vooral veel onzekerheid over de precieze consequenties.

”De situatie is vooral zuur voor de mensen die hier al lang werken”, zegt Richard Joon. Hij is nog in opleiding. Volgens hem treffen de plannen vooral officieren en onderofficieren. ”De onzekerheid over wat er precies gaat komen, zorgt bij velen voor een rotgevoel.”

Het marinepersoneel in Den Helder is vanmiddag geïnformeerd over de bezuinigingen bij Defensie. Direct daarna begon het complex leeg te stromen. De meeste medewerkers reden de poort uit en maakten met woord en gebaar duidelijk de verzamelde pers niet te woord te willen staan.

Later geeft de gemeente een eerste reactie op de bezuinigingsplannen. Op het stadhuis in Den Helder reageren collegeleden op het kabinetsbesluit en de gevolgen daarvan voor de marinestad. De gemeente Den Helder werd in het verleden economisch al zwaar getroffen door eerdere bezuinigingen bij de marine.

Ondanks dat moet Nederland het nieuwe kabinet flink aan de bak met investeren in zijn defensie. Niet alleen omdat onze landsverdediging een grondwettelijke plicht is, maar ook om aan onze NAVO-verplichtingen te voldoen én om eventueel Oekraïne te kunnen beleveren.