Hoe betrouwbaar is de stemwijzer!

Is de Stemwijzer wel betrouwbaar

Het is bijna zover, op woensdag 22 november 2023 gaan we stemmen. Veel mensen weten nog niet op welke partij ze moeten stemmen. Er zijn dan ook veel mensen die gebruik maken van De Stemwijzer.

Maar is De Stemwijzer wel betrouwbaar

Er is veel kritiek op de stemwijzer, omdat veel partijen standpunten hebben aangeleverd die niet stroken met het verkiezingsprogramma van hun partij. Miljoenen mensen zullen de komende weken de stemwijzer gaan raadplegen, maar veel zullen bedrogen uitkomen.

Zo fout is De Stemwijzer

Toen Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) de Stemwijzer invulde, vielen hem een aantal dingen op.

Er zijn een aantal stellingen die niet zijn opgenomen in De Stemwijzer.

 • 1.
  De EU krijgt te veel macht
 • 2.
  Het Klimaatbeleid
 • 3.
  Migratie
 • 4.
  Asielstop

Al deze zaken zijn niet opgenomen in De Stemwijzer, hierdoor wordt De Stemwijzer onbetrouwbaar.

Laat u niet beetnemen

Baseer uw stem niet op nutteloze stemwijzers die slechts gebaseerd zijn op goedkope beloftes en wat partijen ZEGGEN dat ze willen gaan doen, maar baseer uw stem op hoe partijen in het verleden DAADWERKELIJK hebben GESTEMD.

Lees meer

Voorbeeld 1: referendum

“Wat misschien nog wel zorgelijker is, is dat er allerlei stellingen in de Stemwijzer staan, waar partijen dan het ene invullen, maar in het verleden iets heel anders hebben gestemd,” ontdekte het Kamerlid.

Hij geeft twee voorbeelden. Een stelling van de Stemwijzer is dat inwoners van Nederland een nieuwe wet moeten kunnen tegenhouden met een referendum. Volgens de Stemwijzer is D66 vóór het referendum. Dat terwijl die partij het referendum in 2018 heeft afgeschaft.

Voorbeeld 2: accijns op brandstof

Een tweede voorbeeld. De accijns op benzine, gas en diesel moet omlaag, is ook een stelling van de Stemwijzer. VVD en NSC, de partij van Omtzigt, zijn daar voorstander van.

Maar hoe hebben deze partijen gestemd? VVD en Omtzigt stemden tégen een motie van PVV-Kamerlid Van Dijck over afzien van de accijnsverhoging op brandstof.t afgeschaft.

“Daarom is het zo ontzettend belangrijk: ga niet af op wat partijen zeggen dat ze willen gaan doen, op goedkope verkiezingsbeloftes. Ga kijken hoe ze daadwerkelijk hebben gestemd,”

Stem Verstandig

Wij vinden het maken van een juiste keuze echter van groot belang, zeker nu. We willen u helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij geven geen stemadvies op basis van de huidige standpunten van partijen, maar belichten het verleden. Wij willen u namelijk op basis van het verleden inzicht geven in de beloftes van de politieke partijen voor de verkiezingen van de afgelopen jaren van het Rutte tijdperk.

Met andere woorden, hoe betrouwbaar zijn de politieke partijen. Hebben zij zich aan hun beloftes gehouden, of niet. Dit is zeker zo belangrijk dan de standpunten die men momenteel verkondigt voor de verkiezingen van 2021

Want vraag u eens af.

Wat zijn beloftes waard als men hier uiteindelijk toch van afwijkt. Beleid Naast de beloftes heeft men ook verkeerd beleid gevoerd. Denk maar eens aan falen beleid over het Coronabeleid, Toeslagenaffaire en bezuinigingen op de zorg en de schade in Groningen.

Ook in die gevallen is het van belang of men in uw ogen de juiste beslissingen heeft genomen. Was men open en eerlijk of is het een en ander binnenskamers geregeld. Heeft men iets verzwegen. (Coronavaccins)

Heeft men grove fouten gemaakt. Enzovoort, enzovoort. Ook al deze zaken zijn van belang bij het maken van een juiste keuze op 22 november 2023. Want uw keuze nu staat normaal gesproken vast voor de komende 4 jaar.

Ons advies: Stem niet op basis van uw jarenlange stemgedrag, stem niet op basis van emotie, maar stem rationeel.

STEM VERSTANDIG! Belofte maakt schuld, of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *