Kuipers een minister zonder hart of visie

Demissionair Minister Kuipers' zorgpremie schandaal: een minister zonder hart of visie.

In een recent interview met Op1 heeft de D66-minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, de Nederlandse bevolking voorbereid op een bittere pil: een verdere stijging van de zorgpremies in het komende jaar. Volgens Kuipers is dit het gevolg van stijgende lonen, hogere prijzen en een toenemende zorgvraag. Maar is dit echt een gerechtvaardigde reden voor de stijging, of is het een teken van een dieper liggend probleem?

D66

Een Minister Zonder Visie

Het is niet te ontkennen dat Kuipers' aankondiging komt op een moment waarop veel Nederlanders al financieel worden uitgeknepen. De belofte van hogere premies, zonder een duidelijke strategie voor het verbeteren van de zorgkwaliteit, toont een schrijnend gebrek aan visie en leiderschap.

X (twitter)

Systematische Daling van de Zorgkwaliteit

Wat de situatie nog erger maakt, is het feit dat de zorgkwaliteit in Nederland de afgelopen decennia systematisch is gedaald. Het lijkt erop dat de overheid meer geïnteresseerd is in het vullen van hun eigen zakken dan in het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van de burgers. Het is hoog tijd dat we ons afvragen: waar betalen we eigenlijk voor?

Ouderenzorg

Ook de ouderenzorg heeft veel problemen door decennia lang te bezuinigen in de zorg.

Even een paar schrijnende voorbeelden:

  • Weken niet gewassen

    Deze week rapporteerde de NOS: ‘Uit recent onderzoek van de NOS blijkt dat kwaliteitsverlies van zorg al gaande is. Ouderen in verpleeghuizen worden soms weken niet gewassen. Ook zijn er vaste wc-tijden, wat als gevolg heeft dat mensen die het niet kunnen ophouden langere tijd in hun eigen ontlasting zitten… het kabinet bezuinigt fors op de ouderenzorg. Zo wordt het landelijke budget voor deze sector oplopend tot 2026 met 3 procent gekort.’

  • Slapen in een rolstoel

    Door het afbraakbeleid van de regering moeten mensen in hun rolstoel slapen. Presentatrice Arlette Adriani van O.N. ging samen met PVV-Kamerlid Fleur Agema langs bij Gert-Jan, die door het afbraakbeleid van de regering in zijn rolstoel moet slapen. Hij krijgt niet de hulp die hij nodig heeft door ernstige personeelstekorten in de zorg en wordt aan zijn lot overgelaten.

Anno 2023

Dit is toch geen menselijk bestaan meer

Het komt door de bezuinigingen, licht Gert-Jan toe. “Ze willen wel, maar ze kunnen niet. Door de bezuinigingen van de overheid zitten we gewoon vast aan alle kanten.” Het zorgpersoneel staat af en toe met de handen in het haar en de tranen in de ogen, vertelt hij. “Ik trek dit af en toe niet meer. Dit is toch geen menselijk bestaan meer op zo’n manier? Dit is gewoon geen houdbare situatie meer. Die hele zorg niet.”

Ongelofelijk dat we hier zijn aanbeland

“Onmenselijk,” reageert Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD). “Ondertussen maakt Nederland miljarden over naar Oekraïne voor een zinloze oorlog die niet de onze is, worden boeren voor tientallen miljarden onteigend en honderden miljarden verspild aan absurd klimaatbeleid.”

Mediadirecteur van Ongehoord Nederland Peter Vlemmix zegt: “Het Nederland dat we ooit kenden, wordt al jaren afgebroken. Op weinig plekken zijn de gevolgen zichtbaarder dan in de zorg. In je rolstoel slapen. Ongelofelijk dat we hier zijn aanbeland.” “Vreselijk dat dit gebeurt in Nederland,” schrijft Adriani op X.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *