Massale protesten in Duitsland

Protesten vanaf 8 januari

Vrachtwagenchauffeurs willen zich aansluiten bij de boeren

In veel steden en gemeenten willen ook vrachtwagenchauffeurs, expediteurs, ambachtslieden en vele andere beroepsgroepen en particulieren zich bij de boeren aansluiten. Alleen al in Berlijn worden 1500 vrachtwagens verwacht, die ook de nacht op straat zullen doorbrengen.

Vanaf maandag 8 januari 2024 zijn er massale stakingen, demonstraties en protestacties in Duitsland. Parallel aan de stakingen van de DDL-spoorwegarbeiders tegen de DB, zullen er in het hele land nog meer protesten en stakingen zijn tegen de politieke beslissingen van de verkeerslichtcoalitie.

De belangrijkste focus van de stakingen ligt op boeren en vrachtwagenchauffeurs. Hierdoor zal er in veel steden verkeershinder zijn omdat er vanaf maandag duizenden trekkers en vrachtwagens op de weg zijn. Alleen al in Berlijn hebben zich ongeveer 1.500 vrachtwagens aangemeld voor het protest [zie rapport »MOZ – Märkische Onlinezeitung«]. Maar er kunnen er nog veel meer zijn. Overnachtingen op straat worden ook aangekondigd.

Naast de Duitse Boerenbond plant ook de Federale Vereniging voor Logistiek en Transport (BLV) protestacties. Veel acties worden echter onafhankelijk van de grote verenigingen georganiseerd. Het internet staat al vol met oproepen om te protesteren en deel te nemen aan de demonstraties en stakingen. Een officiële algemene staking is verboden in Duitsland, maar werkgerelateerde stakingen zijn toegestaan, net als solidariteitsbijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat de demonstraties en acties worden aangekondigd en goedgekeurd, zodat de politie op de hoogte is.

Veel boeren en vrachtwagenchauffeurs vrezen echter dat spionnen zullen worden geïnfiltreerd als “agent provocateurs” om de autoriteiten reden te geven om protesten af te breken met misplaatste acties.

Boeren en vrachtwagenchauffeurs vertrouwen de grote mainstream media ook niet. De afgelopen dagen zijn er in veel steden al massale protesten en demonstraties geweest, soms met duizenden tractoren. Maar het zijn vooral de kleine lokale media die verslag doen. De grote mainstream media zwijgen of marginaliseren de acties of reduceren hun berichtgeving tot negatieve incidenten, zoals de onderzoeken door de Staatsveiligheid, omdat sommige boeren symbolische galgen hadden opgericht waaraan een stoplicht hing.

En dus zullen de protesterende boeren en arbeiders vanaf 8 mei een afweging moeten maken: als ze te voorzichtig demonstreren, wordt het protest gemarginaliseerd. Als ze te krachtig demonstreren, kan het protest worden gecriminaliseerd. Maar de boeren willen zich niet laten tegenhouden door laster. Veel boeren staan al met de rug tegen de muur door de vele politieke beslissingen die negatief voor hen zijn en de gevolgen daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *