Nieuw Sociaal Contract

Pieter Omtzigt komt met eigen partij en doet mee aan verkiezingen

Pieter Omtzigt heeft samen met een kerngroep een politieke partij opgericht en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. De naam van de nieuwe partij luidt: Nieuw Sociaal Contract.

Afgelopen zaterdag (19 augustus) is het nieuwe bestuur onder voorzitterschap van Hein Pieper bij de notaris geweest om de nieuwe partij op te richten.

Speerpunten

Speerpunten van de nieuwe beweging zijn Goed Bestuur en Bestaanszekerheid. Op beide thema’s heeft de nieuwe partij al voorstellen klaar liggen. In het verkiezingsprogramma zullen daarnaast natuurlijk ook concrete oplossingsrichtingen en voorstellen voor andere beleidsvelden genoemd worden.

Deelname verkiezingen

Pieter Omtzigts deelname en zijn opgerichte partij ‘Nieuw Sociaal Contract’ zal veel veranderen in aanloop naar de verkiezingen van 22 november 2023.

Volgens Omtzigt heeft Nederland “een nieuwe bestuurscultuur” nodig. Als speerpunten noemt hij onder meer het realiseren van een ander kiesstelsel en het installeren van een grondwettelijk hof. Ook wil hij iets doen aan het huizentekort en de “voedselnood” onder Nederlanders.

“Deze ideeën vragen niet alleen wat van de politiek in Den Haag, maar ze vragen om een bijdrage van iedereen in Nederland. Alleen als samenleving en politiek samen optrekken kunnen we zorgen voor huizen, voor bestaanszekerheid en voor een volwassen, eerlijk en open bestuur”, aldus Omtzigt.

Peiling

Volgens een recente peiling zou de partij van Pieter Omtzigt uit Enschede met zijn partij Nieuw Sociaal Contact met de Tweede Kamerverkiezingen in november, bijna één derde van de stemmen halen. Volgens een peiling komt deze partij van Omtzigt op 46 zetels uit en kan daarmee veruit de grootste zijn.

Volgens de peiling stevenen de verkiezingen af op een driestrijd tussen BBB, VVD en de nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks. Maar dat kan Nieuw Sociaal Contact van Pier Ontzigt dus volledig op z’n kop gooien.

Geen premier

Pieter Omtzigt wil geen premier worden. “Mijn plek is in de Kamer, om daar als fractievoorzitter van een nieuwe partij leiding te geven aan een nieuw team.”

Hein Pieper is de partijvoorzitter van Nieuw Sociaal Contract. De oud-CDA’er is dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel en voorzitter van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt, die geld voor zijn politieke beweging inzamelt. Pieper was de afgelopen maanden al vertrouweling van Omtzigt en nauw betrokken bij de oprichting van de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *