PVV de grote winnaar

PVV de grootste

Nederland weer op 1

De PVV heeft de verkiezingen gewonnen. De kans is groot dat Geert Wilders ook de premier van Nederland wordt. “De PVV wil samenwerken met andere partijen”, waren de verbindende woorden van Wilders in zijn overwinningsspeech in een stampvol café in Scheveningen. Gevolgd door de waarschuwing: “De PVV is met 37 zetels totaal niet meer te negeren.”

De grote vraag is nu: gaan partijen überhaupt met de PVV in zee? Daar ging de campagne voor een groot deel ook over. Er is namelijk nogal wat te doen over het verkiezingsprogramma van Wilders. Sommige standpunten botsen met de grondwet, zoals een verbod op de Koran en op moskeeën.

Welke coalities zijn mogelijk

Wilders werd daar vaak op aangesproken, maar Wilders liet vrijwel direct weten dat hij deze punten in de ijskast wil zetten. Hij zette deze voor zijn doen milde toon uit de campagne na de verkiezingsuitslag voort. “Iedere partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten stappen.”

Die stap lijkt Omtzigt als eerste grote partij te nemen. Want in de campagne had hij nog moeite dat het PVV-programma schuurt met de Grondwet. “Met die standpunten kun je geen regering vormen”, zei hij deze week nog over de omstreden PVV-standpunten.

Nederland heeft zich duidelijk uitgesproken: de burger wil een einde aan de zelfhaat, aan de woke-propaganda, aan de knettergekke immigratiecijfers, aan de afbraak van de zorg, aan de onbetaalbare prijzen van boodschappen, en aan het tekort aan woningen.

Geert Wilders, Fleur Agema, Martin Bosma, en al die andere PVV’ers hebben gisteren de mooiste dag en avond van hun politieke carrière gehad. Het was één groot feest voor ze – een feest dat ook vandaag ongetwijfeld nog flink doorgaat.

Wat een ongekend resultaat, wat een enorme zege voor deze partij!

Nu begint het pas, de formatie

De kiezer heeft gesproken. Vanaf donderdag staat heel politiek Den Haag op zijn kop. De formatie van een nieuw kabinet gaat beginnen, nieuwe Kamerleden moeten allemaal een blauwe stoel krijgen en dan moet er ook nog een nieuwe voorzitter worden gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *