Toeslagenaffaire met schokkende cijfers!

Bijna 70.000 mensen melden zich als slachtoffer van toeslagenschandaal

Het toeslagenschandaal heeft een schokkend aantal slachtoffers geëist, met bijna 70.000 mensen die zich hebben gemeld als potentiële gedupeerden. Een alarmerende situatie waarin de overheid ernstig tekortschiet in het beschermen van haar burgers. Het ministerie van Financiën bevestigt dat precies 68.376 mensen voor de deadline hun schrijnende verhalen hebben ingediend.

De termijn om zich als gedupeerde aan te melden liep officieel tot het einde van het vorige jaar, met een enigszins toegeeflijke houding op 1 en 2 januari vanwege de feestdagen. Ondanks smeekbeden van een meerderheid van de Tweede Kamer om het loket langer open te houden, wees staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) dit af. Ze beweerde dat het verlengen van de aanmeldingsperiode de uitvoering van de hersteloperatie verder zou vertragen en andere getroffen ouders langer in onzekerheid zou laten.

Voor degenen van wie uit een initiële ‘lichte’ beoordeling blijkt dat ze daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden, ligt een schamele compensatie van 30.000 euro in het verschiet. Op dit moment hebben 95 procent van de aangemelde ouders deze eerste beoordeling doorlopen, waarbij 33.225 ouders als erkende slachtoffers zijn aangemerkt. Zij hebben in ieder geval al de beloofde 30.000 euro ontvangen en worden bijgestaan bij het aanpakken van onder andere hun achterstallige schulden.

Nadat de eerste beoordeling heeft plaatsgevonden, hebben ouders de mogelijkheid om een uitgebreidere ‘integrale beoordeling’ te ondergaan. Meer dan de helft van de gemelde ouders heeft dit traject al doorlopen, waaruit kan blijken dat zij recht hebben op een hogere financiële vergoeding. Het is dan ook fijn om te lezen dat er eindelijk een beetje schot in de zaak komt en dat deze mensen uitzicht hebben op eerherstel. Het werd verdorie toch ook een keer tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *