Valt de EU uit elkaar?

De Brexit-opstand verspreidt zich over heel Europa – en de Brusselse elites zijn doodsbang.

Het blok valt uiteen onder de druk van de migrantencrisis en verstikkende groene regelgeving

De arme, domme Fransen. Ze hebben “de lessen van de Brexit niet geleerd”, aldus de voormalige onderhandelaar van de EU, Michel Barnier. Als, zoals waarschijnlijk lijkt, de partij Rassemblement National van Marine Le Pen als grote winnaar uit de bus komt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni, zullen de Franse kiezers niets meer hebben laten zien dat ze niet begrijpen hoe ernstig Brexit was.

 

Economische groei

Of ze zullen hebben laten zien dat ze het heel goed hebben begrepen, en dat ze weten dat de pogingen van de Europese Commissie om Groot-Brittannië te straffen voor het vertrek volkomen zijn mislukt. Het blok probeerde Groot-Brittannië de slechtst mogelijke deal op te leggen in een poging om andere mogelijke recalcitrante lidstaten te bedreigen - pour encourager les autres, zoals Voltaire het zou hebben gezegd. En toch heeft Groot-Brittannië het goed gedaan, terwijl de EU in Frankrijk, en zelfs in andere staten, een groeiende Euroscepticisme heeft gekregen.

Populariteit

Kiezers in Nederland hebben zich al achter Geert Wilders geschaard, die ook voor zijn land een in-out referendum wil. De eurosceptische AfD wint in Duitsland, terwijl Giorgia Meloni, wiens eurosceptische beleid tot nu toe is gestopt met het verlaten van de unie, al premier van Italië is.

Waarom denkt Barnier dat hij indruk zal maken op de eurosceptici van zijn eigen land door te beweren dat Groot-Brittannië sinds de Brexit meer handelsbarrières heeft opgelopen? Afgezien van al het andere, als u een van de Franse boeren bent die onlangs de autoroutes hebben geblokkeerd en klaagden dat ze werden ondermijnd door goedkope import, wilt u niet minder handelsbarrières, maar meer. Een van de producten die ze gebruikten, was wijn die vanuit Spanje over de Pyreneeën werd geïmporteerd.

Aan de andere kant, als je een van dat ijle ras bent, een Franse vrijhandelaar, zul je ook niet onder de indruk zijn van de opmerkingen van Barnier. Hij bevestigt eigenlijk alleen maar wat we allemaal al wisten: dat de EU in wezen een protectionistische organisatie is die een prikkeldraadversperring rond haar buitengrenzen wil trekken. Waarom zou Groot-Brittannië “handelsproblemen” hebben met de EU als het verondersteld wordt een vrijhandelsovereenkomst te hebben, Monsieur Barnier?

Buik vol

Het antwoord is simpel: de EU is een meester in het creëren van achterbakse niet-tarifaire barrières die bedoeld zijn om importeurs weg te jagen door hun leven tot een bureaucratische nachtmerrie te maken. Als lid van de interne markt kunt u misschien ontsnappen aan de bureaucratie van het overhevelen van uw producten van de ene lidstaat naar de andere. Maar dat is het wat betreft verlichting van administratieve rompslomp.

Kijk maar naar wat tot de protesten van de boeren heeft geleid: onbeduidende regels die eisen dat elke laatste gram kunstmest die op elk veld wordt gesmeerd voortdurend wordt geregistreerd, regels die de precieze afmetingen van elke kippenkooi eisen. Dat is het soort dingen waartegen steeds meer EU-burgers in opstand komen. Dat, en het volledige falen van de EU om illegale migratie aan te pakken, haar flagrante corruptie en haar groeiende neiging om haar neus in elk aspect van het bestuur van de lidstaten te steken, zoals het proberen om aalmoezen achter te houden, omdat de voormalige Poolse regering het homohuwelijk of abortus op verzoek niet zou steunen.

Het is ook niet waar dat het Verenigd Koninkrijk economisch heeft geleden sinds de Brexit. Eigenlijk is de economische groei in Groot-Brittannië sinds de Brexit vergelijkbaar met die in Frankrijk en hoger dan in Duitsland. Als we een regering hadden die daadwerkelijk bereid was om de kansen te grijpen die de Brexit biedt om te dereguleren, in plaats van alleen maar te spiegelen wat de EU doet, zouden we het een stuk beter doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *