VVD bezuinigd nog meer op de zorg

Gierende personeelstekorten in de zorg en wat doet de VVD?

‘Zo kromgehangen heb ik hem echt nog nooit gehoord’

Voor de verpleeghuiszorg heeft de minister voor volgend jaar een bezuiniging ingeboekt. Dat gaat om 100 miljoen, en daarna om structureel 350 miljoen.

350 miljoen structureel eraf, in het regeerakkoord bezuinigt het kabinet zo’n 10.000 medewerkers de verpleeghuizen uit. Die 10.000 mensen minder moeten voor meer ouderen gaan zorgen.

Eerder werkte de VVD met de PvdA in Rutte II bijna 80.000 zorgverleners de zorg uit. De VVD zorgde er vorig jaar voor dat de loonstijging in de zorg gigantisch is achtergebleven bij de loonstijging in de marktsector en bij de overheid. Het gaat om een enorme achterstand. De VVD creëert de tekorten zelf en zegt nu: ‘We kunnen de mensen niet vinden’.

Fleur Agema:

“Omdat we gierende personeelstekorten hebben in de zorg gaat de VVD, maar extra bezuinigen op de zorg en gaan en gaan er 10.000 mensen extra uit. Jonge meiden in de zorg verdienen zo verschrikkelijk weinig geld dat ze liever achter de kassa bij de Jumbo gaan zitten.”

pic.twitter.com

Zo kromgehangen heb ik ‘m echt nog nooit gehoord

Tijdens een debat op 6 april in de Tweede Kamer zei VVD-Kamerlid Harry Bevers dat hij zorgpersoneel ‘niet tevoorschijn kan toveren’.

Fleur Agema (PVV) haalde vervolgens hard uit naar het Kamerlid. “Zo kromgehangen heb ik hem echt nog nooit gehoord. Dus omdat we gierende personeelstekorten hebben in de zorg, gaat de heer Bevers van de VVD, maar extra bezuinigen op de zorg. Dan gaan er nog maar 10.000 mensen extra uit – als we de cijfers van het Centraal Planbureau erbij pakken, zijn het er 40.000 – want we hebben toch geen mensen,” zei ze.

Dat doet-ie ook niet

“Maar de VVD zou ook anders kunnen redeneren. De VVD zou ook kunnen zeggen: potverdikkie, die beginners, de starters in de verpleeghuizen, de helpenden, de verzorgenden, die jonge meiden, die verdienen zó verschrikkelijk weinig geld dat ze bij de Jumbo achter de kassa gaan zitten, omdat ze daar een euro per uur méér krijgen,” vervolgde Agema.

Dus de heer Bevers zou natuurlijk ook kunnen zeggen: die 1,6 miljard euro die nu bezuinigd is op die personeelssamenstelling, die 40.000 mensen, ga ik uitgeven aan meer salaris. Maar dat doet-ie ook niet, beet Agema hem toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *