Wie moet de volgende premier worden?

Wie wordt de nieuwe premier van Nederland!

Als het aan kiezers ligt, wordt Pieter Omtzigt of Klaas Dijkhoff de nieuwe premier van Nederland. Over Caroline van der Plas in die functie, zijn een stuk minder mensen enthousiast.

Mark Rutte maakte bekend dat hij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen geen lijsttrekker van de VVD wordt en dat hij de politiek gaat verlaten. Voor het eerst in jaren krijgt Nederland dus een andere premier.

Daadkrachtig en eerlijk

Die nieuwe minister-president moet volgens de meeste mensen vooral daadkrachtig zijn, ook als dat betekent dat er impopulaire besluiten worden genomen. Het is deze eigenschap die door veel kiezers al langere tijd wordt gemist bij veel Haagse politici.

Ook vinden velen het belangrijk dat de nieuwe politiek leider verbindend is en ervaring heeft in de politiek. En, zo schrijven veel deelnemers specifiek, een nieuwe premier moet ‘eerlijk’ zijn. Een eigenschap die velen bij Rutte misten.

Pieter Omtzigt

Het is in de eerste plaats Pieter Omtzigt, nu onafhankelijk Kamerlid, die in de ogen van de kiezers geschikt is om Mark Rutte op te volgen als leider van een kabinet. Meer dan de helft (56 procent) zou het acceptabel vinden als hij die functie gaat vervullen. “Hij heeft daadwerkelijk het belang van de bevolking voor ogen.

Omtzigt doet het goed bij kiezers van verschillende partijen: zo wordt hij gedragen door JA21- en BBB-stemmers, maar ook door die van de SP en GroenLinks. Op enige afstand volgt voormalig VVD-minister en Kamerlid Klaas Dijkhoff. Hij kan op steun van iets minder dan de helft (46 procent) van de kiezers rekenen; hij doet het minder goed bij linkse kiezers. .

Hoe verder nu Mark Rutte vertrekt?

'Nederland is toe aan een andere manier van leiderschap'

Minderheid vindt Van der Plas acceptabel als premier!

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas scoort een stuk lager. Ongeveer drie op de tien (29 procent) vindt haar acceptabel. Tegenstanders kunnen zich niet vinden in haar standpunten en ook wordt door velen genoemd dat ze nog niet genoeg ervaring heeft in de politiek om ons land op het internationale toneel te vertegenwoordigen.

Ook Frans Timmermans wordt door 29 procent als acceptabele minister-president gezien. VVD-Justitieminister Dilan Yeşilgöz doet het net iets beter: een derde (33 procent) ziet in haar een geschikte nieuwe premier.

Maar wat vindt u

Wie moet de nieuwe premier van Nederland worden!

STEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *