Nederlandse cultuur: tradities en feestdagen

Als je in Nederland geboren bent en woont dan zijn een aantal dingen nou eenmaal heel erg vanzelfsprekend. Denk hierbij aan onze normen en waarden, wat we belangrijk vinden en hoe we met alledaagse dingen omgaan. Ook hoe we ons kleden is een stukje cultuur. 

 Om te beginnen is de Nederlandse cultuur tegenwoordig net zo divers als de Nederlandse bevolking. Er zijn verschillende gebruiken die we aannemen, zonder dat we het doorhebben, die afkomstig zijn uit andere landen. Maar de kernwaarden van de dingen die we in Nederland hanteren kun je in de volgende punten opsommen.

Tradities

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een schaatstocht door elf steden in Friesland met een lengte van ongeveer 200 kilometer. Elk jaar is het weer de vraag of deze tocht kan worden gehouden. Het hangt namelijk af van de weersomstandigheden: er moet voldoende ijs op het water liggen en niet te veel sneeuw. De laatste tocht is gehouden in 1997.

Wandelvierdaagse lopen

Diverse steden in Nederland houden jaarlijks een zogenaamde wandelvierdaagse. Elke dag van deze vier dagen wordt er een wandeltocht gehouden en iedereen kan hieraan deelnemen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk de wandeltochten van alle vier de dagen voltooid.

Feestdagen

Sinterklaas en Zwarte Piet

Op 5 december wordt in de Nederlandse cultuur het Sinterklaasfeest gevierd. Dit feest draait om Sinterklaas die samen met zijn Zwarte Pieten met de boot naar Spanje is gekomen. De Pieten delen voorafgaand aan Sinterklaas al pepernoten uit op straat en de kinderen kunnen ook al hun schoen zetten op bepaalde avonden. De ouders vertellen de kinderen dat de Pieten het huis binnenkomen via de schoorsteen en cadeautjes in de schoenen achterlaten. Op 5 december is het pakjesavond en krijgt iedereen cadeautjes (met name de kinderen). In sommige gezinnen worden er surprises en gedichten voor elkaar gemaakt.

Kerstmis

In de Nederlandse cultuur komt de Kerstman vrijwel niet voor, aangezien er al een Sinterklaas is. Wel wordt er van tevoren een kerstboom in huis gehaald en sommige gezinnen leggen cadeautjes neer onder de kerstboom of geven elkaar enkele cadeaus. Op Eerste en Tweede kerstdag in Nederland draait het voornamelijk om het samenzijn en gezamenlijk lekker eten en drinken.

Oud en Nieuw

Een bekend fenomeen in Nederland is het oliebollen eten op oudejaarsavond. Ook wordt er om twaalf uur 's nachts door vrijwel iedereen vuurwerk afgestoken. Op nieuwjaarsdag is de nieuwjaarsduik een traditie, elk jaar neemt het aantal deelnemers toe aan deze jaarlijkse traditie. De nieuwjaarsduik is een duik in zee die in Scheveningen wordt gehouden.

Koningsdag en vrijmarkten

Op Koningsdag laten we Nederlanders ieder jaar zien dat we wel een feestje kunnen bouwen. Heel Nederland kleurt oranje, er is kermis, vrijmarkt, er zijn dansfeestjes en overal is het gezellig op straat. Allemaal aan de oranje tompoucen, heerlijk! En met onze geweldige Koningsdag spelletjes en activiteiten wordt jouw Koningsdag nog leuker. Wij hebben namelijk superveel originele tips en ideeën voor je op een rij gezet. Dus trek je oranje outfit maar aan, want op Koningsdag gaan we weer flink rocken!