Hogere voedselprijzen blijven nog even aanhouden
De inflatie in Nederland is weer gestegen, vooral door hogere prijzen van voedsel en dranken. In februari steeg de inflatie naar 8,0 procent, terwijl deze in het najaar van 2022 piekte op meer dan 14 procent. Ook in andere Europese landen liep de inflatie op.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat voedingsmiddelen, dranken en tabak in februari van dit jaar maar liefst 15,1 procent duurder waren dan een jaar geleden. Maar toch zijn de prijzen van grondstoffen zoals graan en vetten in de afgelopen maanden gedaald, toch zijn deze prijsdalingen niet terug te zien in de winkels. “Producenten zijn nog bezig om hogere kosten uit het verleden door te berekenen” volgens Sebastiaan Schreijen, analist voedselprijzen bij Rabobank tegen de NOS. “Er zit altijd maanden vertraging in voordat de klant die hogere kosten in de winkels merkt.”
Een belangrijke oorzaak van de stijgende prijzen is de aanhoudende hoge verpakkingskosten en de sterke stijging van loonkosten. Deze kosten worden doorberekend aan de consument, waardoor de prijzen in de winkels hoog blijven. Volgens Schreijen zal er nog enige tijd verstrijken voordat de hogere kosten uit het verleden volledig zijn doorberekend en de prijzen weer zullen dalen.

Voedselprijzen stijgen enorm
Inflatie was al enorm hoog en is vorige maand verder gestegen. Vooral voedselprijzen stijgen als een raket: “Uit cijfers van het CBS blijkt dat voedingsmiddelen, dranken en tabak in februari 15,1 procent duurder waren dan een jaar geleden.
De verwachting is dat de voedselprijzen pas in de zomer zullen stabiliseren en dat de inflatie dan weer zal afnemen. Tot die tijd zullen consumenten echter rekening moeten houden met hogere prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak.
Veel Nederlanders met pijn in de maag naar de supermarkt
Een wetsvoorstel van de PVV, om de btw op boodschappen helemaal af te schaffen, wordt gesteund door Form voor Democratie. De partij is er net als de PVV namelijk helemaal klaar mee dat de btw gebruikt wordt om gewone Nederlanders van hun brood te beroven (letterlijk), ten gunste van Vadertje Staat en het kartelkliekje in Den Haag.
“Een mooi wetsvoorstel van de PVV,” reageert FVD-persvoorlichter Tom Russcher. “Wanneer het in stemming wordt gebracht zullen wij het natuurlijk steunen.” Want,” gaat hij verder, “wat er de afgelopen jaren gebeurd is met de prijzen van boodschappen is een grof schandaal. Zeker als je beseft dat stijgende belastingen hier ook van invloed op zijn geweest. Het kan niet zo zijn dat, door de overheid, hele groepen Nederlanders met pijn in de maag naar de supermarkt gaan. Daarom vinden ook wij: zet de belastingen op boodschappen op nul.”
Het aantal Nederlanders dat hun rekeningen niet meer kan betalen blijft met de dag groeien. “Het leven is onbetaalbaar geworden. De partij komt met concrete voorstellen om Nederlanders meer ruimte in hun portemonnee te geven.”
Eén van concrete voorstellen was om de btw te verlagen van 9% naar 0%. Met andere woorden, om het af te schaffen. Daarnaast wilde en wil FVD de accijnzen op diesel en benzine verwijderen, de belastingen op energie verlagen én ook nog eens de belastingvrije voet stapsgewijs verhogen naar 20.000 euro “zodat het weer loont om te werken.” Wat FVD betreft is de btw-afschaffing dus een belangrijke eerste stap… maar er moeten meer stappen volgen.
“De staat verdient letterlijk miljarden aan een belastingsysteem dat de burger in financiële problemen brengt,” volgens Russcher. “Dat kan en mag zo niet langer. Wij steunen de PVV in deze poging om de btw af te schaffen en voegen daar dus aan toe: laat dit ook gelden voor de accijnzen op brandstof én op energie. Nederlanders moeten weer gewoon – zorgeloos – kunnen leven, zonder dat de staat hun kosten nodeloos verhoogt.”
