Emeritus hoogleraar over ‘stikstofcrisis’: het is een ambtelijk verzinsel
Professor Kees de Lange, emeritus hoogleraar, maar nog altijd volop wetenschappelijk actief. Hij heeft recent, samen met collega-wetenschappers van de Amerikaanse denktank de ‘CO2 Coalition’, de laatste hand gelegd aan een uitgebreid wetenschappelijk artikel over de ‘stikstofproblematiek’. De conclusie is helder: er is geen ‘stikstofcrisis’. Het is een ambtelijk verzinsel, gebaseerd op een ‘model’ van het RIVM waarbij afwijkingen meer dan 100% ten opzichte van de realiteit meer regel dan uitzondering zijn. Bovendien zijn er in het dichtbevolkte Nederland veel te veel ‘Natura 2000-gebieden’ en zijn de grenswaarden voor ‘stikstofoverschrijding’ onrealistisch en onhaalbaar. Het is bovendien een typisch Nederlands ‘probleem’, 50 meter over de grens in Duitsland bestaat het probleem niet eens.

Kees de Lange staat niet alleen
Het is duidelijk dat De Lange zeker niet alleen staat met zijn kritiek. Dr. Jaap Hanekamp strijdt al jaren voor afschaffing van het ‘rekenmodel’ Aerius van het RIVM waarvan met de resultaten boeren van hun land worden gejaagd. Het model deugt van geen kanten, dit is overigens ook een conclusie van TNO.
De grootste ergernis van De Lange is het feit dat ‘omhooggevallen’ ministers, die werkelijk van toeten noch blazen weten, miljarden aan de samenleving onttrekken voor een fictief probleem, resulterend uit
een volstrekt ontoereikend model, en daarbij de ‘wetenschap’ misbruiken als rechtvaardiging voor hun paniekzaaierij. “Als de politiek zich gaat bemoeien met de wetenschap, is de wetenschap per definitie de verliezer.” De Lange pleit er dan ook voor om veel minieme Natura 2000-gebieden in Nederland deze status te ontnemen, simpelweg af te spreken die niet te bebouwen, en de boeren eromheen met rust te laten.
Het is te treurig voor woorden
“Mensen die omhooggevallen zijn tot het ministerschap die zonder enige kennis van zaken dit soort mallotige geluiden met droge ogen weten te vermelden en miljarden aan de normale ontwikkeling van de samenleving onttrekken om te investeren in zaken die niet alleen ondoelmatig zijn, maar ook volkomen contraproductief werken – het is te treurig voor woorden.”
De conclusie is helder: er is geen ‘stikstofcrisis’. Het is een ambtelijk verzinsel, gebaseerd op een ‘model’ van het RIVM waarbij afwijkingen meer dan 100 procent vergeleken met de realiteit meer regel dan uitzondering zijn, stelt De Lange.