Kritiek op verloopdatum voor vaccinatiebewijs: ‘Het begin van een eindeloos prikabonnement’
Het kabinet wil dat een vaccinatiebewijs in Nederland vanaf 1 februari een verloopdatum krijgt. Tot voor kort was dat nog een complottheorie. Een boosterprik zal voor veel mensen nodig zijn om een coronatoegangsbewijs te kunnen bemachtigen. Zorgminister Hugo de Jonge zei tijdens de persconferentie over het openen van de scholen dat het coronatoegangsbewijs vanaf 1 februari alleen geldig zal zijn mét booster.
Binnen de EU krijgen vaccinatiebewijzen voor reizen vanaf die datum een geldigheidsduur van negen maanden, meldt NU.nl. Het kabinet overweegt daarnaast de geldigheidsduur van het herstelbewijs in te korten.
Mesjogge
Er is veel kritiek op de gang van zaken. “Door het koppelen van de boosterprik aan de coronapas sorteert het kabinet voor op de keuze tussen een langere lockdown en 2G“, zo de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. “De grens van het acceptabele wordt steeds verlegd.”
Auteur en spreker Hans van Tellingen merkt op: “Vroeger had je de strippenkaart. En nu komt de prikkenkaart eraan. Vanaf 1 februari meerdere prikken per jaar als je je coronatoegangsbewijs wilt behouden. Mesjogge. Dat virus is namelijk geen massamoordenaar. Stop deze mallotige overheidscontrole. Want dat wordt uw opponent als dit zo doorgaat.”
“Alleen nog maar een QR-code mét booster. Het begin van een eindeloos prikabonnement,” zegt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.
De chantage wordt opgevoerd
“Hugo de Jonge zegt in de persconferentie eigenlijk ‘we verlengen de lockdown én de booster is verplicht vanaf 1 februari om gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs’ omdat er niet genoeg mensen een booster zijn komen halen. De bereidheid daalt en dus wordt de chantage opgevoerd,” twittert politiek verslaggever Paso Dagori.
“Dus iedereen zonder booster is vanaf 1 februari weer ongevaccineerd. Welcome to the party,” voegt hij toe.
Wat is een coronatoegangsbewijs ook alweer?
- de horeca of een museum.
- Vrijwel alle locaties waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, zijn momenteel gesloten.
- Je kan een coronatoegangsbewijs krijgen door middel van een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs.
Binnen de EU krijgen vaccinatiebewijzen voor reizen vanaf 1 februari een geldigheidsduur van negen maanden. Het kabinet wil het binnenlandse beleid daarop afstemmen. De Tweede Kamer wordt ‘op korte termijn’ ingelicht, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan NU.nl.
In december maakte het kabinet al bekend dat een geldigheidsduur voor vaccinatiebewijzen noodzakelijk wordt geacht, omdat de effectiviteit van vaccins langzaam afneemt. Een invoeringsdatum was echter nog niet bekend. “Omdat zoiets niet zomaar geregeld is”, zo vertelde een woordvoerder van de minister eerder aan NU.nl.
Het is nog niet zeker hoelang het vaccinatiebewijs geldig blijft, maar Nederland volgt waarschijnlijk de Europese regelgeving. Voor de duidelijkheid: de geldigheidsduur omvat alleen de zogeheten ‘primaire’ vaccinaties. Een geldigheidsduur voor een vaccinatiebewijs na een boosterprik is er nog niet. Dat komt doordat deskundigen nog niet weten hoelang een boostershot voor voldoende bescherming tegen COVID-19 zorgt.
Dit zijn de huidige eisen voor een coronatoegangsbewijs
- Je hebt een vaccinatiebewijs. Jouw laatste prik is minstens 14 dagen geleden gezet (of 28 als het om een Janssen-prik gaat)
- Je hebt een herstelbewijs. Je bent in het afgelopen jaar positief getest op het coronavirus en bent genezen verklaard.
- Je hebt een testbewijs. Je bent in de afgelopen 24 uur negatief getest op het coronavirus.
Ministerie kijkt ook naar inkorten van geldigheidsduur herstelbewijs
Naast het invoeren van een geldigheidsduur van vaccinatie, overweegt het kabinet ook de geldigheidsduur van het herstelbewijs in te korten.
Op het moment is het herstelbewijs in Nederland een jaar geldig en het kabinet kijkt of dat teruggebracht kan worden naar 180 dagen. Daarover volgt medio januari meer informatie.