Witte rook in Den Haag

Het heeft lang geduurd – veel te lang zelfs – maar het eerste kabinet geleid door de PVV van Geert Wilders (hoewel hij geen Minister President wordt) komt het kabinet PVV 1 eraan! Dat mogen we toch wel zeggen nu Wilders een selfie heeft gedeeld die gemaakt is in de formatiekamer.

Vannacht kwamen hij en de andere onderhandelaars uit die kamer allemaal zeiden ze dat het feitelijk binnen was. Alleen nog wat puntjes op de i zetten vandaag en klaar. De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB zijn al maanden met elkaar aan het praten. Maanden. Niet zo gek, want er waren nogal wat politici (Pieter Omtzigt bijvoorbeeld) die deze coalitie eigenlijk niet zagen zitten, en eigenlijk met PvdA/GroenLinks in zee zou willen gaan. Maar toch, de vooruitgang die geboekt is de afgelopen maanden is blijkbaar indrukwekkend.

Zo indrukwekkend, zelfs, dat alle onderhandelaars denken dat dit deel van de onderhandelingsronde vandaag wordt afgerond. Dat moet ook, het is namelijk deadline dag, maar toch.

Het is gelukt

PVV-voorman Geert Wilders kondigde dat feitelijk publiekelijk aan op X door “de laatste loodjes…” te twitteren met een selfie van hemzelf en Caroline van der Plas:

Geert Wilders
 
Geert Wilders
 

De laatste loodjes…..

 
Image
 
7.1K
 
Reply
 

"Zie het niet meer fout gaan"

Na de laatste onderhandeling dag kwamen de onderhandelaars vannacht moe maar opgewekt naar buiten. “We hebben nog wat werk te doen,” aldus Wilders tegen de journalisten die al maanden op een bankje bij de onderhandelingskamer zitten in de hoop op nieuws, “maar ik denk dat dit goed gaat komen.” “We zijn er zo ongeveer wel bijna uit,” benadrukte hij vervolgens. “Ik zie dit niet meer fout gaan.” VVD-leider Dilan Yesilgöz was ook optimistisch. Op de vraag of de partijen er echt uit zijn antwoordde ze: “Ik denk het wel. We hebben een goede dag gehad. We hebben belangrijke knopen doorgehakt.”

Caroline van der Plas van BBB dacht dat net zo over, maar benadrukte dat ze altijd al dacht dat het goed zou komen. “Ik ben altijd positief geweest,” aldus de boerenleidster, “ik ben heel blij dat we zover zijn.” Natuurlijk is de grote vraag vooral: wat vindt en zegt Pieter Omtzigt van NSC? Nou, het zal mensen verbazen, maar ook hij is positief. Volgens Omtzigt ligt er “op een haar na” een mooi akkoord. Zijn strategie bij de onderhandelingen was heel slim. Hij heeft zo niet alle dan toch verreweg de meeste van zijn NSC-Kamerleden actief betrokken bij de onderhandelingen. Zij kunnen straks dus niet roepen dat ze het niet “geweten” hebben. Nee, ze weten welk pakket eraan komt en hebben daar intern al goedkeuring aan gegeven.

Kabinet PVV I

Het is dus klaar. Het enige dat nog even moet is de puntjes op de i zetten. De laatste vraagstukjes worden dan behandeld en de premier kandidaat wordt intern officieel aangekondigd. Vervolgens gaat het pakket naar de fracties die dan de tijd krijgen om er iets van te vinden en mogelijk kleine aanpassingen te eisen als dat nodig is.

Inmiddels zijn alle fracties van zowel PVV, VVD, NSC en BBB-akkoord gegaan en kan de formatie beginnen.

Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Tijdelijke asielstop en jaar geen loonsverhoging voor ambtenaren

Het regeerakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten is volgens alle vier de partijen iets waar Nederland blij mee kan zijn. Met dit akkoord moet het aanstaande, rechtse kabinet aan de slag. Maar wat is er dan precies afgesproken

Migratie

Hier is het vorige kabinet over gevallen. Het nieuwe kabinet moet als het aan de vier partijen ligt zorgen dat er fors minder migranten naar Nederland komen. Om dat te bereiken hebben de vier partijen onder meer de volgende maatregelen afgesproken:

Uw portemonnee

De vier partijen beloven dat het nieuwe kabinet lastenverlichting doorvoert vanaf volgend jaar. Dat moet gebeuren via onder meer:

Landbouw en de stikstofcrisis

Het nieuwe kabinet wil de inmiddels al jarenlang aanslepende problemen oplossen door:

Overheidsuitgaven

Hoe moet het nieuwe kabinet alles gaan betalen? Daar hebben de partijen het volgende voor bedacht:

Veiligheid

Zorg

Onderwijs

Energie

Bedrijven