Stikstofbeleid gebouwd op drijfzand en fantasiemodellen

De stikstofuitstoot van een veebedrijf kan tot maximaal 500 meter afstand worden toegerekend aan deze individuele bron. Dat heeft het RIVM via metingen bepaald, laat stikstofminister Christianne van der Wal weten.

De absolute depositiebijdrage van een bron neemt snel af naarmate de afstand tot de bron groter wordt en de emissies over een steeds groter oppervlak worden verspreid, schrijft de minister.

De positie van veebedrijven rondom kwetsbare natuurgebieden komt hiermee in een heel ander daglicht te staan. Ook op andere punten lijkt Van der Wal minder stellig te worden in haar uitingen over de landbouw.

Einde van de onteigeningen

“Heb ik altijd al gezegd: ‘De stikstofemissie van een veebedrijf of andere emissiebron kan tot maximaal 500 meter afstand worden toegerekend aan deze individuele bron’,” reageert ondernemer Rutger van den Noort. “Het einde van de onteigeningen.”

“500 meter. Hierom moeten duizenden boeren in de wijde omtrek van Natura 2000 worden uitgekocht. Dit is precies wat ook Han Lindeboom vorig jaar stelde. Zijn onderzoek mocht van D66 niet verder worden verspreid. Dit zet het stikstofbeleid verder op scherp,” schrijft BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.

Drijfzand en fantasiemodellen

Columnist Marianne Zwagerman stelt: “Dat hele stikstofbeleid is gebouwd op drijfzand. Drijfzand en fantasiemodellen.”

Ook zij verwijst naar Lindeboom, die zijn bevindingen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot niet naar buiten mocht brengen. ‘Dat is koren op de molen van Baudet’, aldus De Groot.