Belastingdienst krijgt opnieuw twee vernietigende rapporten over toeslagenaffaire voor de kiezen
De toeslagenaffaire heeft bijna honderdduizend ouders en kinderen tot slachtoffer met enorme schulden gemaakt. Maar nu blijken er nog veel meer mensen op het toeslagenloket van de gemeentes af te komen. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) stelt dat het hier niet voornamelijk om ‘gelukszoekers’ gaat. In sommige gevallen gaat het waarschijnlijk zelfs om mensen die bij andere toeslagen zijn gedupeerd.
Uit twee rapporten van PwC blijkt opnieuw dat de Belastingdienst zwaar, maar dan ook écht zwáár in de fout is gegaan bij de aanpak van vermeende fraude, beter bekend als de toeslagenaffaire. Er werd haast niet eens meer gekeken naar fiscale risico’s maar vooral op persoonskenmerken zoals uiterlijk, achternaam of nationaliteit.
Zwarte lijst
Er werd altijd een beetje lacherig gedaan over de extreemlinkse term ‘institutioneel racisme‘, die vooral werd geopperd door BIJ1-leider Sylvana Simons. Maar de Belastingdienst heeft met deze rapporten inmiddels wel bewezen dat er, in ieder geval bij deze tak van de overheid, wel degelijk sprake van is geweest tijdens de toeslagenaffaire. En hóé!
PwC deed voor de rapporten onderzoek naar registraties in de omstreden en onwettige fraudesignaleringsvoorziening (FSV) (de ‘zwarte lijst‘) als gevolg van controle aan de poort. Het andere onderzoek ging over de gevolgen van een registratie op deze zwarte lijst, meldt RTL Nieuws.
Duizenden belastingaangiftes werden handmatig gecontroleerd op fraude en een groot deel van wat op de ‘zwarte lijst’ stond kwam bij deze extra controle terecht. Analisten kregen een daderprofiel voorgeschoteld en die is niet mals!
Er wordt een beeld geschetst dat zo’n beetje iedereen met een niet-Nederlandse achternaam of een andere nationaliteit grote kans had om te worden aangepakt. Heeft Mohammed een spelfout gemaakt of een klein bedrag verkeerd ingevuld? Raak! Heeft iemand ooit gedoneerd aan een moskee en ontbreekt er iets op de belastingaangifte? Hoppa!
En omdat ze bij de Belastingdienst zelf ook wel wisten dat dit absoluut niet door de beugel kon, is er haast geen paper trail. Hoe het daderprofiel tot stand is gekomen en waarom, is volstrekt onduidelijk. Ook is niet te achterhalen hoe de handleiding voor omgang met het daderprofiel tot stand is gekomen.
Het is volgens PwC eigenlijk alleen overduidelijk dat het hebben van een kleurtje betekende dat je als ‘verdachte’ de wedstrijd met 10-0 achterstand begon. En dan maakte het niet uit of het nou om een paar honderd euro of duizenden euro’s ging, je was gewoon aan de beurt. Absoluut verschrikkelijk.
In totaal heeft de Uitvoeringsoperatie Herstel Toeslagen (UHT) inmiddels 40.000 aanvragen behandeld voor de 30.000 euro tegemoetkoming die iedere daadwerkelijk gedupeerde ouder krijgt. Bijna 40 procent van de aanvragen is afgewezen, wat betekent dat er slechts zo’n 22.000 verzoeken zijn goedgekeurd. Maar de mensen waarvan het verzoek is afgewezen, blijken in veel gevallen wel degelijk financiële problemen te hebben.
De demissionaire staatssecretaris ziet ze een beetje als ‘bijvangst’ voor haar departement en zegt in De Telegraaf: “Het zijn mensen die grote schulden hebben, die misschien gedupeerd zijn bij andere toeslagen. Die mensen hebben ook hulp nodig, maar ze kunnen niet door ons en onze organisatie worden geholpen.” De mensen worden doorverwezen naar andere instanties, zoals de gemeente.
Kennelijk proberen die mensen deze kans aan te grijpen om ook hun problemen kenbaar te maken, wat betekent dat de overheid al die tijd nauwelijks zicht heeft gehad op deze grote groep mensen. Er werd al vaker beweerd dat de toeslagenaffaire, die vooral voortkwam uit de kinderopvangtoeslag, niet het enige ‘toeslagenprobleem’ is waardoor mensen met enorme schulden zijn komen te zitten. Bij andere toeslagen is het ook misgegaan, daar was alleen nooit aandacht voor.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de mensen die zich nu hebben gemeld, maar eigenlijk bij het ‘verkeerde’ loket aanklopten, een nieuwe beerput opentrekken. Rotterdam en Den Haag waren één van de eerste gemeentes die slachtoffers van de toeslagenaffaire geld voor wilden schieten. Zij merkten toen ook al op dat er nog veel meer mensen met grote financiële problemen bij hen aanklopten voor hulp. Nu blijkt dat het probleem zich niet beperkt tot Rotterdam of Den Haag. Het zal dus niet lang meer duren voordat ‘Toeslagenaffaire 2.0‘ zich voordoet.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in: |