Nederland heeft veel tradities
Hoewel het lijkt alsof in de huidige maatschappij alles ‘zo snel mogelijk moet’, lijkt het alsof we ook graag weer teruggrijpen naar vroeger. Niet omdat het toen allemaal ‘beter’ was, maar omdat tradities een houvast bieden en ons een eigen identiteit geven. We hebben tradities bij geboorten, bij huwelijken en bij het overlijden. Er zijn feestelijke tradities zoals Sinterklaas of Luilak. Sommige families kennen eigen tradities, iedere eerste zondag van de maand eten bij oma. Ze zijn ons dierbaar en we vinden het vaak belangrijk om ze in stand te houden. Soms is het moeilijk om aan te geven waarom, ‘omdat het altijd zo is geweest’.
Waarom zijn tradities belangrijk
Tradities zijn onze verbinding met onze voorouders en met onze geschiedenis. We weten waar we vandaan komen en misschien begrijpen we daarom, een beetje, waar we heen gaan. Tradities geven ons een binding met elkaar, we spreken elkaar op de jaarmarkt of op de kermis. Daarnaast geven de rituelen die we kennen soms houvast, we kunnen ons verdriet bijvoorbeeld tonen door rituelen die diep in onze tradities zijn geworteld. We kunnen ons geluk laten zien door het uitwisselen van ringen bij een huwelijk, juist door de traditie is zo’n gebaar extra speciaal.
Top-10 Nederlandse tradities
- Sinterklaas
- Kerstboom
- Koninginnedag/Vrijmarkt
- Oliebol/oudejaar
- Pasen/eieren verven
- Raad van Elf (bij Carnaval)
- Beschuit met muisjes
- Kaarsjes uitblazen/verjaardag vieren
- Sint Maarten
- Haring happen


Elfstedentocht
De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal is de tocht tot nu toe vijftien maal verreden.
De recentste tocht vond plaats in 1997. Er heeft nog nooit zo veel tijd tussen twee edities gezeten als nu (9433 dagen). Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de edities van 1963 en 1985.

Kerstmis
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het oosters christendom gevierd op 25 december. In die oosterse kerken die de juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er bovendien speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.

Koningsdag
Koningsdag (sinds 2014), eerder Prinsessedag (1885-1890) en Koninginnedag (1891-2013),[1][2][3] is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk geldt dit voor de meeste werknemers als vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.
Vanaf koningin Wilhelmina (1891) tot en met koningin Beatrix (2013) heette de dag Koninginnedag. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd als Koninginnedag. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in: |