Ophef in het buitenland over gedwongen onteigening Nederlandse boeren
De Britse Daily Telegraph meldt dat de Nederlandse regering van plan is om tot 3000 boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden te sluiten en op te kopen om te voldoen aan Europese regelgeving. Het bericht leidt op social media tot een storm van protest, maar in Nederland blijft het voorlopig stil. “Ze vernietigen de op één na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld vanwege een agenda”, schrijft de Schotse politiek commentator James Melville.
Dictatuur
De Canadese journalist Keean Bexte voegt toe: “De Great Reset is in Nederland in volle gang nu de overheid op het punt staat duizenden boerderijen te liquideren als straf voor het protest tegen het hongerbeleid.”
“Dit klinkt gestoord. De EU gedraagt zich als een dictatuur. Eén van de vele redenen waarom landen uiteindelijk net als Groot-Brittannië de Europese Unie zullen verlaten,” twittert de Britse analist Nile Gardiner.
De Canadese journalist Keean Bexte voegt toe: “De Great Reset is in Nederland in volle gang nu de overheid op het punt staat duizenden boerderijen te liquideren als straf voor het protest tegen het hongerbeleid.” “Dit klinkt gestoord. De EU gedraagt zich als een dictatuur. Eén van de vele redenen waarom landen uiteindelijk net als Groot-Brittannië de Europese Unie zullen verlaten,” twittert de Britse analist Nile Gardiner.

Geen beter aanbod
Boeren zullen een deal aangeboden krijgen die “ruim boven” de waarde van de boerderij ligt, volgens het regeringsplan dat gericht is op de sluiting van 2000 tot 3000 boerderijen of andere grote vervuilende bedrijven. Eerder gelekte versies van het plan zetten het cijfer op 120 procent van de waarde van de boerderij, maar dat cijfer is nog niet bevestigd door ministers.
“Er komt geen beter aanbod aan“, zei minister Van Stikstof Van Christianne van der Wal vrijdag tegen Kamerleden. Ze zei dat verplichte aankopen zouden worden gedaan met “pijn in het hart”, als nodig.

Oorlogsverklaring
“Dit is een oorlogsverklaring aan boeren“, stelt Paul Joseph Watson. Het Australische congreslid Craig Kelly klaagt dat er maar geen einde komt aan de klimaatgekte.
Volgend jaar kunnen ‘vervuilende’ veehouders kiezen voor een eenmalige stikstofregeling om te stoppen. In het najaar moet blijken of de doelen daarmee worden gehaald. “Zo niet, dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden tot dwang, en gedwongen uitkoop van piekbelasters,” zei stikstofminister Christianne van der Wal (VVD).
Biodiversiteit bedreigd
Nederland moet zijn uitstoot verminderen om te voldoen aan de EU-instandhoudingsregels en de landbouw is verantwoordelijk voor bijna de helft van de stikstofuitstoot in het trotse boerenland.
De Nederlandse milieudienst heeft gewaarschuwd dat inheemse soorten in Nederland sneller verdwijnen dan in de rest van Europa en dat de biodiversiteit wordt bedreigd.
Maar het nieuwe plan lijkt de spanningen met boeren over stikstofreductie weer op te starten.
Nederlandse boeren hebben de afgelopen drie jaar massaprotesten georganiseerd, hooibalen verbrand, mest gedumpt op snelwegen en de huizen van ministers geplukt.
In 2019 betekende een uitspraak van de Raad van State dat elke nieuwe activiteit die stikstof uitstoot, inclusief landbouw en bouw, een vergunning nodig heeft.
Dat heeft de uitbreiding van melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven verhinderd, die belangrijke bronnen van stikstof zijn uit ammoniak in mest gemengd met urine. Dit kan schadelijk zijn voor de natuur wanneer deze aanspoelt in rivieren en de zee.
Vorige maand ging een leger van duizenden tractoren uit protest de weg op en veroorzaakte het slechtste spitsuur in de Nederlandse geschiedenis met 700 kilometer aan files op het hoogtepunt.
Boeren vrezen dat het plan om de uitstoot tegen 2030 te verminderen hen hun levensonderhoud zal kosten, verzetten zich tegen verplichte aankopen en beweren dat de landbouw oneerlijk wordt aangepakt, terwijl andere sectoren zoals de luchtvaart dat niet zijn.
'Beperkingen zonder perspectief'
Boerenlobbygroep LTO Nederland laat weten dat het vertrouwen in de overheid “al lange tijd erg laag is”. Het beschuldigde de regering van het opstellen van “beperkingen zonder perspectief”.
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO: “Natuurlijk is het positief dat er een goede vrijwillige stopregeling wordt beloofd. Maar de blijvers die voor ons centraal staan, zullen veel extra beperkingen opgelegd krijgen.”
Agractie, een andere boerenorganisatie, zei dat de vrijwillige sluitingsregeling welkom is, maar niet mag worden toegepast met de dreiging van onteigening.
De ministers zullen beslissen of er voldoende bedrijven vrijwillig zijn gekomen om in het najaar te sluiten. Ze zeggen dat het plan de biodiversiteit zal helpen herstellen, de bouw kan worden hervat en boerderijen zonder de juiste stikstofvergunningen kunnen worden gelegaliseerd.
Ze kijken ook naar het uiteindelijk belasten van stikstofemissies om duurzamere praktijken aan te moedigen, meldde de website Dutch News.
Ook wil het kabinet met boeren, milieugroepen en lokale overheden een meerjarenplan voor de toekomst van de landbouw opstellen.
De vrijwillige opkoopregeling was “de enige manier om eindelijk kansen te creëren voor de bouw van woningen, de aanleg van nieuwe infrastructuur en voor projecten om Nederland in de kortst mogelijke tijd te verduurzamen” volgens Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, een werkgeversorganisatie in Nederland.
Vorige maand zei het Assessment Bureau dat andere uitkoopregelingen in de afgelopen 25 jaar er niet in waren geslaagd om het aantal runderen substantieel te verminderen.
