NOS, RTL, NU.NL
Regeringsinstanties hebben nauw samengewerkt met de media
Regeringsinstanties hebben tijdens de coronacrisis nauw samengewerkt met media als NOS, RTL Nieuws, Nu.nl en EenVandaag om “misleidende informatie te bestrijden”. Ze omschreven deze media als “steunpilaren”. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden daarnaast rechtstreeks toegang tot sociale media als Facebook, Google en Twitter om “misleidende informatie” te verwijderen. Ook werkten ze samen met ‘factcheckers’ van onder meer Redditt, Nu.nl, AFP en het wereldwijde International Factchecken Network (IFCN).
Dat blijkt uit WOB-documenten die werden gepresenteerd door de voorman van Viruswaarheid, Willem Engel, bij zijn rechtszaak in Rotterdam op 22 november. Engel wordt door het OM beschuldigd van “opruiing”. Het OM eist 180 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijk. De uitspraak is in januari. Engel zelf noemt het “een politiek proces”. Hij werd op 16 maart van dit jaar gearresteerd en op 5 april weer vrijgelaten.

Engel hield in de rechtszaal een uitgebreid betoog waarin hij liet zien hoe de overheid te werk is gegaan bij het bestrijden van critici van het coronabeleid. Hier waren volgens hem instanties van vier ministeries bij betrokken: het NCTV (Justitie), AIVD (Binnenlandse Zaken), MIVD (Defensie) en PCD19 (VWS). Zij vormden een crisisteam dat samenwerkte met andere overheidsinstanties, zoals het OM, burgemeesters, de rechterlijke macht en de media. Zij gebruikten daarbij een militaire methode die neerkomt op “in kaart brengen, onderdrukken en verstoren”, licht Engel toe tegenover De Andere Krant. Het “verstoren” bestond uit campagnes in de media en social media, maar ook werden critici, zoals Engel zelf, op aangeven van het crisisteam beschuldigd van misdrijven en gearresteerd en werden demonstranten bewust gecriminaliseerd.
“Overheid voert bewuste campagnes om critici monddood te maken”
De overheid heeft vanaf het begin van de coronacrisis een actieve, gecoördineerde campagne gevoerd om critici van het beleid te ondermijnen en bestrijden, betoogt Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid, een burgerorganisatie die rechtszaken voerde tegen veel van de maatregelen die door de regering zijn genomen als onderdeel van het coronabeleid. Vooral na de Twitter-campagne #ikdoenietmeermee in september 2020 gingen bij de overheid de alarmbellen af en begonnen diverse ministeries gezamenlijk aan een counteroffensief, zegt Engel, die bij zijn rechtszaak deze week wegens vermeende “opruiing” WOB-documenten liet zien waarmee hij zijn beweringen kracht bijzette.
De WOB-documenten laten zien dat de gebruikelijke media en social media samenwerkten met het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie dat onder leiding staat van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). De overheid had een ‘newsroom’ opgezet die gebruik maakte van “steunpilaren zoals NOS, RTL-nieuws, Nu.nl, EenVandaag, etc.”, en met “factcheckers” (Redditt, IFCN, Nu.nl), zo staat er in officiële correspondentie.
De grote socialmediaplatforms boden zelf hun diensten aan, blijkt uit de WOB-documenten. Het “BZK desinformatieteam heeft toegang tot zogeheten ‘escalatiekanalen’ van Facebook, Google en Twitter”, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit betekent dat “na een eventuele melding over een bericht van het desinformatieteam deze bedrijven de melding met prioriteit bekijken”. In de VS is gebleken dat de regering via een speciale ‘portal’ zelfs rechtstreeks posts op social media kan wijzigen.
Volgens Engel waren DPG Media, Jinek en BNNVARA betrokken in een beschadigingscampagne die door de overheid werd gevoerd tegen hem. DPG Media is het grootste mediabedrijf van Nederland, waar onder meer NU.nl, het AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, de Stentor, Tubantia, de Gelderlander, het ED, Brabants Dagblad, BN DeStem en de PZC onder vallen. “Het Brabants Dagblad publiceerde een artikel waarin werd vermeld dat ik zou op hebben geroepen verzorgingstehuizen te bellen en ze kanker zou toewensen. Bij Jinek werd advocaat Jan Vlugt ingeschakeld om mij zwart te maken.” Vlugt was later betrokken bij de aangifte tegen Engel wegens “opruiing” die werd georganiseerd door Norbert Dikkeboom. “Ook BNNVARA plaatste een paar lasterlijke artikelen.” Deze omroep omschreef Engel deze week als een “viruswaanzinnige complotfantast” en “corona-ontkenner”.
Naast mediacampagnes gebruiken de autoriteiten volgens Engel twee routes om critici monddood te maken. De eerste is “aangiftes laten doen”. Daarvoor worden bepaalde mensen ingezet, zoals de Haagse politiechef Paul van Musscher, zegt Engel. Die doet aangifte tegen personen wegens bedreiging van de politie, zodat ze in voorarrest kunnen worden gesteld. Ook de aangifte van Dikkeboom kwam volgens Engel tot stand met actieve hulp van OM en politie. “Hetzelfde geldt voor de aangifte van burgemeester Bruls van Nijmegen tegen mij wegens brandstichting, wat op helemaal niets is gebaseerd.” Ook was er een aangifte van Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij de GGD Hollands Midden. “Dit terwijl de medewerkers van de GGD zich niet bedreigd voelden, en ook geen aangifte hebben gedaan.” Engel had mensen opgeroepen om bij prikbussen van de GGD te fotograferen, uit protest tegen de vaccinatiecampagnes..
De tweede route heeft volgens Engel te maken met hoe demonstranten worden aangepakt. “Er wordt door de autoriteiten bewust op escalatie aangestuurd, zodat ze een noodbevel kunnen afgeven, en dan mensen kunnen arresteren op grond van het negeren van een noodbevel. Dan kun je mensen vervolgen via het strafrecht. Dat levert je een strafblad op.” Zo is er volgens hem gewerkt bij de demonstratie van 28 maart 2021 op het Malieveld in Den Haag, waarbij 300 zittende demonstranten werden ingesloten en nat gespoten. De rechtszaak tegen deze arrestanten loopt nog steeds.
Volgens Engel staan we nu als samenleving op een kruispunt. “Het Covid-verhaal is verlaten. Dat wilden ze doorrollen tot halverwege 2023 dat is te lezen in stukken van de Europese Commissie, maar dat is ingestort, ook door het truckers-protest. Alles staat of valt bij de publieke opinie. Ik heb veel contacten gehad met politiefunctionarissen en ik weet dat er grote twijfels leven over het beleid.” Hij adviseert mensen om zich bewust te worden van hoe de overheid met hun persoonlijke gegevens omgaat en hier actief navraag naar te doen. “Je kunt bij instanties navragen welke gegevens ze van je hebben, maar ook welke andere instanties daar navraag naar hebben gedaan.”
De stichting Viruswaarheid is in elk geval kalltgestellt. Viruswaarheid heeft met ingang van 25 november geen toegang meer tot een bankrekening. De ING zegde eerder de bankrekening op en geen enkele andere bank wil het overnemen, volgens Engel onder druk van de overheid. Viruswaarheid roept in haar nieuwsbrief deze week donateurs op om “andere kanalen en organisaties” te steunen. De stichting heeft geld gereserveerd om lopende juridische procedures af te maken, maar zal waarschijnlijk geen nieuwe rechtszaken meer kunnen starten. Mogelijk wordt Viruswaarheid omgezet in een documentatiecentrum onder de naam Voorwaarheid.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in: |