"En willen we dit nepvoedsel wel accepteren"
Er valt me iets op. En dat is hoe we massaal lijken te vallen voor nepvoedsel. Opeens mogen we geen vlees, zuivel, granen, en zelfs groente en fruit meer, maar moet alles in elkaar geknutseld, bewerkt, en vooral kunstmatig. De industrie viert hoogtijdagen.

Niets mag meer
Tomaten mogen niet meer, want dat moeten we voortaan in poedervorm consumeren. Evenals vers fruit dat moet gedroogd, of uitgeperst. Wat er allemaal overblijft van verse groenten en fruit……. ….in elk geval niet de full-package,
waarmee we echt onze vitaminen en mineralen dagelijks kunnen binnen harken. We mogen tegenwoordig ook niet meer kauwen, dat lijkt ons teveel moeite te kosten. We mogen ook niet meer zelf koken. Van ontbijt tot lunch, van diner tot snacks. We hoeven er zelf niets meer voor te doen lijkt het. Alles wordt door de industrie bij ons thuisbezorgd, binnengebracht en aangeboden. Vroeger had ik een zeer futuristisch beeld bij dit soort praktijken, hoe bizar is het dat ik nu in deze realistische tijd ben gaan leven. En waar ik me inmiddels een onbegrepen vreemde eend in de bijt voel.
Niets boven echt voedsel
Want ik consumeer nog gewoon echt voedsel. Ik zit niet aan de veganistische burgers, Vegan-kaas en worst, plantaardige zuivel, omeletten gemaakt uit ei-vrije poeders, zalm gemaakt van God-betert-wat, groentepoeders, drinkontbijtjes, maaltijdvervangers….En ik heb nog nooit iets buiten de deur besteld. Mijn boodschappen haal ik graag ZELF op mijn fiets. Dus bij mij zie je ook geen PICKNICK blokkendoos-karren voor mijn deur staan, of Flink, Getir, Gorilla, of AH, Jumbo en Plus. Ik lijk een uitstervend soort. En hoe triest is dat ??
Ik persoonlijk vind dat zeer triest. Ik bedoel: ik ben geen oude bes, die mijmert over de tijd van weleer. Ik ben 76 en heb de jaren zeventig / tachtig en negentig dus meegemaakt. Daarin was alles ook lang niet zaligmakend, maar wel gezonder. En ondanks veel minder luxe, gemak en weelde een stuk beter. Ik was in die tijd in elk geval een stuk gelukkiger dan nu. Geen keuzestress, geen prikkels die ik iedere dag moest verwerken, geen regels die we elkaar oplegden, we bemoeiden ons niet zo erg met elkaars leven als nu. Dit komt uiteraard door de komst van sociale media. Onze levens leggen we plotseling onder een vergrootglas, waar iedereen wat van en mag en kan vinden.

Of helpen we de Vega industrie
En mogen we opeens geen echt voedsel meer eten van elkaar. Vlees ? Zuivel ? Brood ? Gluten ? Eieren ? Vis ? Honing ? Verse bespoten groente en fruit ? Aardappelen? Als jij je er tegenwoordig nog maar enigszins aan waagt, ben je de sjaak.
Want we zijn allemaal allergisch, intolerant, en graag biologisch en gezond bezig. De industrie buigt graag met ons mee, want JOE JOE, wat een GELD valt er te halen. Meer in elk geval, dat een stronkje broccoli, of een venkel. Ik zit mij zo voor te stellen: wanneer komt de dag dat ik een stronk nagemaakte broccoli kan kopen? Zonder broccoli, maar vol met dit / dat/ zus en zo en gelijk op smaak gebracht met talloze kunstmatige hulpstoffen. Boeren en telers vallen om..
Want ze leveren geen dikke knaken op. Veganistische (futuristische) biefstukjes wel. Wanneer komt de dag dat we nep-uien kunnen kopen? Zonder een spoor ui, maar zodanig in elkaar geknutseld dat we geen janksessies meer hebben tijdens het snijden? Aan uien wordt bijna niets verdiend, maar ik vermoed dat zo’n traanvrije nep ui de weg naar de consument haarfijn met de juiste marketing trucs weet te vinden. De hamvraag: WILLEN we dit?
Echt voedsel
Want als je denkt dat ik een beetje de draak steek met nep broccoli en traanvrije nep uien, denk dan hier nog maar eens aan terug als het voor je ligt in de supermarkt. Waarom stevenen we zo af op nep voedsel? En zorgt de blinde vlek van de industrie ervoor dat we compleet over het hoofd zien dat we echt, voedzaam voedsel wegdrukken om leeg nepvoedsel alle ruimte te geven? Onthoud dit; nepvoedsel levert de industrie het twee, zelfs drie dubbele op, t.o.v ECHT-voedsel.
Als wij het omarmen, kopen, elkaar in de strot drukken, bejubelen, afhankelijk maken van al dit nepvoedsel, voorspel ik in elk geval dat we in niet afzienbaar wat jaren geen broccoli meer kunnen kopen. En is een bloemkool net zo duur als een iPad van Apple.
Kijk even in de spiegel
Kijk jezelf eens eerlijk aan. Wat koop jij? En in hoeverre koop jij dit omdat jij je laat beïnvloeden door anderen? Wat koop jij nog aan echt voedsel? Waar ligt voor jou de grens? Of is er gewoonweg geen grens? In hoeverre red jij de wereld met het kopen van nepvoedsel? En ben je lief voor de dieren? Lief voor de boeren en telers die straks niet meer bestaan? Hoe ver laten de blinde vlek van de industrie onze ogen verblinden? En vooral: hoeveel zieker gaan we worden in de toekomst? Denk je na over de schrikbarend toenemende aantallen diabeten alleen al in ons land? De mensen met hart- en vaatziekten? Onverklaarbare allergische reacties? Rare huidziekten? Psychische problematiek? Ooit echt nagedacht waar dat aan kan liggen? En waarom de industrie dat geen reet interesseert?